GPE Huidmondjes Geleiding

GPE Huidmondjes Geleiding

GPE Huidmondjes Geleiding


1 Introductie

Via de huidmondjes verlopen twee belangrijke plantprocessen: de CO2-opname en de verdamping. De opening van de huidmondjes bepaalt de mate van de CO2-opname en de verdamping. De verdamping is belangrijk omdat hierdoor de plant zichzelf koel houdt. Op het moment dat er watertekort dreigt in de plant en er dus stress wordt ervaren, sluiten de huidmondjes en wordt het moeilijker om waterdamp naar buiten en CO2 naar binnen te krijgen. Kortom; zolang de huidmondjes open staan, weet je dat het proces goed verloopt. Met GPE huidmondjes geleiding module bent u in staat om de opening en daarmee de geleiding van de huidmondjes vast te stellen.

2 De GPE huidmondjes geleiding module

De module GPE huidmondjes geleiding is op gebouwd uit verschillende onderdelen. In onderstaande tabel kunt u de inhoud van de module terugvinden. 





2.1 De berekeningen

De module GPE huidmondjes geleiding bevat een aantal berekeningen. De betekenis van deze berekeningen kunt u onderstaand terugvinden.

Plant: PAR µmol/m²/s
Het is mogelijk om twee PAR-sensoren te koppelen. Indien er twee PAR-sensoren zijn gekoppeld, wordt de hoogste plant PAR-meting getoond. Hierdoor wordt de meting minder beïnvloed door omgevingsfactoren.

Plant: VPD – kPa
De Vapor Pressure Difference is het verschil tussen de dampdruk van het blad en de dampdruk van de kaslucht. De streefwaarde van de VPD ligt tussen de 0,2 en de 1,5 kPa. Over het algemeen wordt gesteld dat bij een VPD boven de 1,5 kPa de huidmondjes sluiten.

Berekende gewasverdamping – g/m².u
Deze berekening geeft een indicatie van de momentane gewasverdamping.

Berekende gewasverdamping cumulatief – kg/m²
Deze berekening geeft een indicatie van de cumulatieve gewasverdamping per etmaal.

Berekende huidmondjes geleiding kg/kPa/m².s
Berekent de gemiddelde opening van het huidmondje in kg/kPa/m².s.

Wateropname l/m²
In de module GPE huidmondjes geleiding wordt tevens de wateropname l/m² berekend. Hiervoor moet de watergift l/m² en de drain (l/m² en/of %) worden gekoppeld.

Correctiefactor bladoppervlakte –
Indien de berekende wateropname en de cumulatieve gewasverdamping te veel afwijken, wordt er automatisch een correctie uitgevoerd.

2.2 De grafieken


Om de standaard grafieken te bekijken, gaat u in het linker navigatiemenu, naar modules (geel kader) en vervolgens naar GPE huidmondjes geleiding en ten slotte naar de afdeling, waarna u in onderstaand scherm terecht komt. In dit scherm kunt u grafieken (paars kader) en handmatige invoer (rood kader) terugvinden. De handmatige invoer is nodig om de module in te stellen. De belangrijkste grafiek is de eerste genaamd 1. Huidmondjes geleiding. In deze grafiek is de RV, de straling, de VPD, de huidmondjes geleiding en de kas- en planttemperatuur zichtbaar. 





3 Het instellen van de module

Voor de module GPE huidmondjes geleiding moeten een aantal parameters worden ingevuld om onder andere een goede inschatting te maken van de warmteoverdracht via convectie tussen het gewas en de kaslucht. Wanneer deze parameters wijzigen kunt u ze op onderstaande wijze aanpassen. Ga hiervoor in het linker navigatiemenu, naar modules (geel kader) en vervolgens GPE huidmondjes geleiding en ten slotte naar de afdeling, waarna u in onderstaand scherm terecht komt.



 3.1 Invoer parameters

Wanneer u op handmatige invoer klikt, komt u op onderstaand scherm terecht. In dit invoerveld werken we met parameters. Een parameter is een ingestelde waarde waarmee we blijven rekenen tot het model een nieuw getal tegenkomt.

Om te starten dienen de waarden op de startdag van de module te worden ingevuld. Ga hiervoor via de weekselectie (rood kader) naar de eerst beschikbare week en vul hier de wenselijke waarden in. Alle parameters in de onderstaande tabel dienen ingevoerd te worden. Na het invoeren van de waarden kunt u deze in de huidige en lopende week terugzien doordat de waarde van de parameter achter het item te staan (geel kader). Wanneer u de muis op deze parameter houdt, wordt tevens de invoerdatum zichtbaar.



3.2 Betekenis parameters

In deze paragraaf zijn de betekenissen van de parameters terug te vinden en worden er een aantal richtlijnen gegeven.

Convectie factor gewas W/m².oC
Het aantal Watts/m² per graad verschilt tussen de plant- en de kastemperatuur. Met deze waarde kan de convectie-energie worden berekend.

Drempelwaarde PAR-stomataberekening
Bij hoeveel gemeten PAR µmol/m2.s wilt u dat de dag begint?

Huidmondjes geleiding nacht – kg/kPa.m².s
Hoe veel verdampt het gewas (per 1 kPa) in de nacht. Voorbeeld: met een ingevoerde waarde van 25 en een VPD van 1 kPa, verdampt het gewas 25 g/m² uur in de nacht.

LAI volgroeid gewas m²/m²
Blad oppervlakte per m² van een volgroeid gewas.

Lichtonderschepping gewas - %
Wat is het percentage dat het gewas onderschept van de hoeveelheid licht wat totaal binnenkomt? Bij de lichtonderschepping dient u rekening te houden met eventuele paden etc. Het gaat hier om het percentage van het licht dat netto door het gewas wordt opgevangen en bijdraagt aan de gewasverdamping.


3.2.1 Tabel voor parameters stomata sensor/ module



 *De parameter waarden zijn op basis van een volgroeid gewas. In het beginstadium (de opkweek) zouden de waarden ook aangepast moeten worden aan de stand van het gewas.